Antillenreis

Op dit moment zitten bijna alle fractievoorzitters op de Antillen. Alleen Roemer, Slob, Thieme en Wilders zijn niet van de partij. Ik ben natuurlijk jaloers. Want ik kijk nu namelijk uit mijn keukenraam naar een donkere lucht en een bak regen die uit de lucht komt vallen. Maar goed, Eric en ik vertrekken morgen weliswaar naar Nice en daar is het weer vast een stuk nicer! ;-)

Op Antillenreis dus. Volgens het gezonde verstand (en overigens geverifieerd door de mediaberichten) worden de fractieleiders overspoeld. Niet zozeer door regen, wel door bezorgde, onzekere, klagende en boze eilandbewoners en lokaal bestuur. De start na 10-10-10 verloopt namelijk niet zo goed, zoals we weten. Nieuw ontstane armoede, inflatie, corruptie… De eilanden voelen zich nog teveel bemoederd door het ‘moederland’ en uiten frustraties van bemoeienis en machtsmisbruik. Gelijktijdig voelen zij zich niet gehoord en zelfs buitengesloten. Ik schrok van de berichten over Saba, die zich stelselmatig genegeerd en buitengesloten voelen door de Nederlandse overheid. De Sabanen probeerden een jaar lang tevergeefs een afspraak te maken op het ministerie van Volksgezondheid en worden nu pas gehoord.

Er is een gebrek aan onafhankelijke, open en eerlijke informatie. Er is een gebrek aan vertrouwen en misschien zelfs wel een gebrek aan een gezamenlijke visie. Nederland probeert de problemen op de eilanden op te lossen, maar dat de huidige situatie gecompliceerd is en doordrenkt van tegenstrijdige belangen en gevoeligheden, is duidelijk geworden.

Morgen komen de fractievoorzitters terug naar Nederland. Zonder twijfel vol van nieuwe indrukken en ideeën, verhalen en ambities. Ik ben benieuwd welke weg er hierna bewandeld zal gaan worden. Ik hoop een weg waarin niet slechts aandacht is voor economie, bestuur en politiek, maar des te meer voor de mensen in de nieuwe Nederlandse gemeenten en landen binnen het Koninkrijk zelf. De mensen op die prachtige eilanden, vol levensvreugde en natuurschoon, die zich steeds meer ontheemd lijken te gaan voelen in hun hervormde ‘thuis’.

1 reactie

  1. Hoi Karin! Goed te lezen dat je nog zo begaan bent met het lot van Bonaire. Ik zal proberen zo af en toe je blogs een beetje bij te houden. Voor nu een hele fijne reis naar Nice!
    Groetjes Audrey

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s