Thuisafgehaald.nl: deel I

Thuisafgehaald. Afgelopen maart werd er tijdens De Wereld Draait Door al aandacht besteed aan dit online initiatief. Een paar weken geleden wijdde het Algemeen Dagblad er een artikel aan in de krant van zaterdag. Het concept is heel simpel: een online platform maakt het mogelijk om maaltijden te delen met buurtgenoten. Op de website registreer je je als kok en/of als afhaler. Stel, je bent ‘kok’. Op een luie zondagmiddag maak je een grote pan tomatensoep klaar en je besluit dat je deze soep wilt delen met anderen in de buurt. Je plaatst je soep online -voorzien van een beschrijving, een prijs per portie en wellicht ook een foto om bij te watertanden- en klaar is Kees. Nu is het een kwestie van afwachten. De hongerige ‘afhaler’, geen zin hebbend om te koken, logt op zijn beurt in op de website en zoekt in de buurt naar lekkere gerechten. Zodoende komt hij bij jouw tomatensoep terecht en na een mailtje over en weer staat de afhaler voor de deur. Met een eigen bakje om de soep in mee te nemen, dat wel. Leuk toch? Inmiddels staan er zo’n 1.500 thuiskoks geregistreerd tegenover 7.800 afhalers. Dat wordt flink aanpoten dus. Het mooie van dit initiatief is natuurlijk dat je er mensen door leert kennen, op een hele ongedwongen manier. Niet zomaar mensen, maar je buurtgenoten. Gezelligheid. ‘Eten bindt alle mensen’, zeggen ze weleens. Dus wat levert dit straks op? Meer verbondenheid met de buurt? Betere integratie van nieuwkomers, …het antwoord op gebrekkige participatie en sociaal isolement en eenzaamheid onder bepaalde doelgroepen in de wijk? Minder geweld op straat, …minder criminaliteit?!! ;-) Zo’n vaart zal het niet lopen, maar het is een mooie start. Ik ben een groot voorstander van dit soort ‘kleine’ initiatieven die de ondernemingszin en vindingrijkheid van mensen maar weer eens aantonen.

Ik heb me ook geregistreerd op de website. Voorlopig als kok. Mijn Thaise pompoensoep met kokos en koriander, spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus en huisgemaakt guacamole staan al op het menu. En nu maar wachten tot één van de buren komt bestellen en afhalen.

Wordt vervolgd…

3 reacties

  1. hoi karin
    erg leuk idee maar je moet altijd heel voorzichtig zijn want je weet nooit wie er aan de deur komt
    er kunnen wel eens ‘verkeerde’ mensen bij zijn

    groetjes ook aan eric

  2. Ik vind dit een geweldig initiatief. Goed voor de sociale contacten. Prima actie kaatje en als je omgeving verstandig is komen ze veel eten bij je halen want je kookt verruuukkulluk !!!!

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s