Rihanna in Ziggo Dome

imagesDe Telegraaf noemt Rihanna -naar aanleiding van haar eerste optreden in de afgeladen Ziggo Dome op zondag 24 juni- een sexy zangeres. Ik zou zeggen: een onjuiste constatering. Allereerst omdat ‘sexy’ een understatement is. Rihanna is niet sexy, ze is de belichaming van seks en daarbij buitenaards mooi. Ten tweede omdat de beschrijving ‘zangeres’, …nou ja, uhm, …misschien een beetje overdreven is.

Op de valreep had Eric nog twee kaarten geregeld voor de show van maandag. Hoewel ik geen echte fan ben van Riri, heeft ze op de één of andere manier vanaf het begin van haar carrière een plek in mijn hart gehad. Het zijn voornamelijk de teksten van haar liedjes die mij aanspreken. Inmiddels zijn we zeven albums verder en haar boodschap blijft onveranderd: Riri wil een echte man, iemand die haar de rauwe, pure, passionele liefde kan geven waar elke vrouw naar verlangt. En dan is ze volledig de zijne. Een beetje 50 tinten, ja. Ze is adorable en ongrijpbaar, kwetsbaar en tough tegelijkertijd en ze heeft van oudsher geen complexe choreografie nodig om de kijkers aan de videoclips te doen kluisteren.

Rihanna staat natuurlijk bekend om het feit dat ze altijd en overal te laat komt. Tijdens haar vorige optreden in het GelreDome in Arnhem kwam ze maar liefst een uur te laat. Enkele dagen geleden heeft ze haar fans in Birmingham zelfs twee uur laten wachten. Dit kwam haar toen op een hartstochtelijk fluitconcert te staan. Nadat de openingsact, het DJ-duo GTA, uitgedraaid is wacht iedereen in Ziggo Dome dan ook vol spanning af. Gelukkig, RiRi is maar twintig minuten te laat. Good Girl Gone Bad is in dit geval: Bad Girl Gone Good.

Het optreden begint waardeloos. Sorry, ik kan er niks anders van maken. Een hoop lawaai en drukte op het podium en bovendien een slecht geluid. De bandopname draait op de achtergrond en Rihanna zingt als het ware met zichzelf mee. Af en toe dan. Hoewel ze duidelijk van haar eigen show geniet en prima in haar element is, laat ze veel van het vocale werk over aan de bandopname en de achtergrondzangeres. Allerlei trucage wordt er uit de kast getrokken om dit feit te verhullen. Eerder die middag hield Radio 1 een interview met de eigenaar van een Amsterdamse koffieshop waar RiRi alleen maar ‘het beste van het beste’ gekocht zou hebben. De foto’s die zij zelf op Instagram postte tonen het bewijs. Het zou de huidige staat en troebele blik in ieder geval kunnen verklaren, maar hot is ze wel. Het is haar allang vergeven.

De bekende hits komen één voor één voorbij en het publiek wordt meer en meer opgezweept. De vertolking van het nummer We found love laat Ziggo Dome schudden op zijn grondvesten. Na de zoveelste verkleedpartij komt Rihanna op in een schitterde rode halterjurk en zingt een medley van een aantal grote ballads. Zonder bandopname, zonder achtergrondzangeres, …en ze zingt ze helemaal. Best mooi ook, ze kan het dus wel! Blijkbaar heeft ze haar stem gespaard voor dit moment, …of ze heeft goed begrepen dat ze het niet kon maken om op dit moment achterover te leunen. Anyway, Rihanna is leuk. Ze is vrolijk, lief voor het publiek, prijst Amsterdam de hemel in (natuurlijk!) en geeft na het schijnbare aftreden nog twee mooie toegiften: Stay en Diamonds.

Critici geven Rihanna de wind van worden. Ze zou ordinair zijn, hoerig, zich te buiten gaan aan drank en drugs en zich van niets of niemand wat aantrekken. De voormalig dominee van Rihanna op Barbados betreurt het pad dat zij is gaan bewandelen en stelt dat ze een slecht voorbeeld is voor jonge meiden. Riri slaat terug door te zeggen dat ze nooit een rolmodel heeft willen zijn en gewoon haar leven leeft. Ze twittert vrolijk door en postte afgelopen weekend nog foto’s die ze van zichzelf maakte in de Amsterdamse koffieshop. Toegegeven, Rihanna is geen zangeres van wereldniveau. Naar alle waarschijnlijkheid was dit de eerste en laatste keer dat ik haar live zie. Ze is allerminst professioneel en ik betwijfel of ze een lang (artiesten)leven beschoren is. Maar fuck it, Rihanna bepaalt haar eigen weg. Ze voert de volledige regie over haar eigen seksualiteit en dat doet ze fantastisch. Ze laat de ‘haters’ –zoals zij ze noemt- lekker achter zich. En daar mag ze van mij best wel trots op zijn.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s