Vlieland!

IMG_0014Vlieland blijkt toch wel een heel goede keuze voor een relaxte, desalniettemin sportieve, maar vooral een romantische getaway. Het gevoel kwam ineens opzetten –ik wil met mijn liefje naar een Waddeneiland– en gelukkig heeft Eric weinig aansporing nodig als het om het boeken van een (mini)vakantie gaat.  Dan rest nog de vraag: naar welk eiland gaan we? Ik schakel bij dit soort levensvraagstukken meestal de hulp van meneer Google in en lanceer dan hulpvragen als: “welk Waddeneiland is het leukst?” of “meest romantische Waddeneiland voor twee?”. Als ik nog eens bij een dienst Toerisme & Vrije tijd kom te werken en verantwoordelijk ben voor de aanvoer van toeristen naar de desbetreffende gemeente, dan zou ik de rol van fora nooit en te nimmer onderschatten. Want daar kwam ik uit, bij al die vrouwen- en familiefora die de dagelijkse beslommeringen met elkaar bespreken. Texel blijkt te groot om een eilandgevoel te herbergen; Schiermonnikoog is juist weer net te klein; Ameland is ‘saai’; Terschelling is te gek, maar erg druk in het hoogseizoen. Dan blijft over: Vlieland. Eigenlijk al mijn eerste keuze, want wie hield er niet van Dokter Deen?!

Zaterdagochtend, 07u30. De auto laten we achter in Harlingen en onze fietsen nemen we mee de boot op. De boot doet anderhalf uur over de afstand van 31 kilometer, dit vanwege de ondiepten van de Wadden. We meren aan in het gezellige centrum van Oost-Vlieland, de ‘hoofdstad’ en gelijk ook het enige dorpje op het eiland. Oost-Vlieland is sinds 1971 een beschermd dorpsgezicht en herbergt 39 panden die tot rijksmonument zijn verklaard. In De Dorpsstraat vind je geen bekende winkelketens, maar wel een drogisterij die ook speelgoed, snoep en cadeauartikelen verkoopt en een slijterij die tevens zorg draagt ‘voor al uw kantoorbenodigdheden’. Geen pizzeria of Tex-Mex te vinden, maar elke eetgelegenheid heeft desondanks pizza en nacho’s op het menu staan. Ik houd ervan.

Wij voelen ons meteen thuis: rust, stilte en natuur zijn de kernwoorden die Vlieland beschrijven, maar gelijktijdig heerst er een gezellige levendigheid. Het eiland is autovrij, behalve voor vergunninghouders zoals Dokter Deen, en dit zorgt voor frisse en schone lucht. Wat is Vlieland heerlijk, en wat is het prachtig! Bijna heel het eiland bestaat uit duingebied, de naald- en loofbossen bedekken het landschap in groen en de kilometerslange, brede zandstranden geven je zelfs in het hoogseizoen het gevoel alleen op de wereld te zijn. Overal ruik je de zee en de bossen.

Wat doen je zoal op Vlieland? Fietsen dus. Hier en daar stop je voor een kop koffie of een biertje. Je wandelt eens omhoog of omlaag, voor respectievelijk een uitzichtpunt of een duik in het koude water. Onderweg koop je een stuk stokbrood en wat beleg en je strijkt neer in de duinen om te genieten van de zon en de zee. Een heerlijk strandgevoel waar alles lijkt te mogen en niets lijkt te moeten. ’s Avonds schuif je aan voor de barbecue bij de enige strandtent die het eiland rijk is. Pas als de zon allang in de zee gezakt is, en je rozig en tipsy bent van de witte wijn, stap je weer op de fiets. Heerlijk slapen op Vlieland. :-)

2 reacties

  1. Ik zat erg te twijfelen tussen de eilanden. Nu weet ik iets preciezer wat je ongeveer tegenkomt als je naar Vlieland gaat. Dankjewel voor deze beschrijving!

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s