Bloggen over Rotterdam

Een stad wordt weliswaar ontworpen door architecten, planologen en politici, maar gekleurd door de mensen die er wonen, werken en leven. De komende drie maanden ga ik wekelijks een blog over Rotterdam schrijven. Dit kan over van alles zijn. Ik ga op zoek naar de gezichten, verhalen en de dagelijkse realiteit van Rotterdam en de Rotterdammer. Bijvoorbeeld: een blog over het schaakbord in de grote bibliotheek. De Noorse Zeemanskerk aan de Westzeedijk. Een bijzondere plek in de stad of een interessant initiatief. Een dagje meelopen met de stadswacht, de roteb of op de markt. Een speciaal restaurant, café of winkeltje. Een bijzonder persoon met een verhaal dat verteld moet worden. Alles is mogelijk.

Daar wil ik heel erg graag jullie hulp bij gebruiken. Ik zou willen weten waar jullie over willen lezen. Een plek of persoon die je goed kent, of misschien juist nog niet? Waar ben je nieuwsgierig naar? Wil je zelf iets delen? You name it! Niets is te gek. Je kunt je idee kenbaar maken door te reageren op dit bericht of je kunt me mailen (zie onder ‘contact’). Iedere week kies ik één onderwerp uit alle ideeën. Ik ga erheen en ik schrijf erover.

Ik kijk uit naar jullie reacties!
Liefs, Karin

………………………………………………………………

Wie Rotterdam zegt, zegt de Maas. Die zegt Feyenoord, Blijdorp en de Koopgoot. Of de haven, de Erasmusbrug en de Kubuswoningen. Maar dit is natuurlijk niet alles dat de stad te bieden heeft. Rotterdam is een stad die zich in eerste instantie niet gemakkelijk laat zien, laat staan begrijpen. Het is een stad die je moet leren kennen en waar je moeite voor moet doen. Moeite die absoluut de moeite waard zal blijken wanneer Rotterdam haar geheimen prijsgeeft. Multiculturaliteit in al haar facetten. Een stad altijd in beweging. Altijd wel ergens wat te doen.

Rotterdam wordt steeds leuker. Ik ben hier geboren en getogen, maar ik ontdek nog regelmatig nieuwe gezichten en plekken in de stad. Momenteel wordt er druk gebouwd en hoewel ik de vele bouwputten soms vervloek, ben ik vooral benieuwd naar wat ze gaan brengen. Ik houd van Rotterdam om haar enorme variëteit in culturen en levenswijzen, de no-nonsense-mentaliteit en de trots en verbondenheid die Rotterdammers met hun stad voelen. Maar Rotterdam is voor mij in de eerste plaats toch vooral een thuis.

6 reacties

 1. Ha Karin,

  toen ik nog ‘op zuid’ in Charlois woonde was ik gefascineerd door de maastunnel (het deel voor fietsers) dat als verbinding tussen Noord en Zuid onder de Maas natuurlijk symbool is van (de twee delen van) Rotterdam. Nog mooier: de oude, lange roltrappen waar mensen hun fiets dwars op zetten om tientallen meters af te dalen/omhoog te stijgen. Ik roep dan nog wel eens ‘allochtonen fietsen niet’, maar de vele maastunnelgebruikers die behendig de lange roltrappen met hun fietsen gebruiken geven mij ongelijk. Of het zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Misschien eens de moeite waard om te aanschouwen en een paar fietsers te portretteren?

  1. Ha Fred, leuk dat je reageert op mijn oproep en wat een goed idee! Toen ik op ‘op Zuid’ woonde fietste ik ook dagelijks door de Maastunnel, was in 10 min op de HR. ;-) Het is inderdaad een bijzonder stukje Rotterdam met een bijzondere geschiedenis. Ik weet nog dat is best even moest oefenen om die fiets goed neer te zetten.. haha
   Je bent de eerste die reageert op mijn oproep dus ik ga aan de slag met: Fietsen door de Maastunnel. Eerst nog een weekje Frankrijk, maar eerste week september post ik het blog.

   liefs, Karin

 2. Ga de stukjes over Rotterdamzeker volgen. We bezoeken de stad nog regelmatig. Onze dochter (ook journalist) woonde er tot haar dood en schreef onder andere over (haar leven in) deze stad. Nu schrijf ik ook over haar…

  1. Dank voor je reactie! Wat vreselijk wat jullie en Anke hebben moeten meemaken. Je zal haar ontzettend missen.. Mooi dat je alles opschrijft, ik heb het met bewondering zitten lezen. Het ergst denkbare…

   Uiteraard mag je alles delen, voel je vrij!
   Ergens deze week verschijnt er een artikel in het AD, een interview met Willem Vermeijden. Hij is een oud-collega van mij en verloor anderhalf jaar geleden zijn dochter. Inmiddels is hij bezig met het opstarten van een ouder-lotgenotengroep, aan de hand van boeken, muziek. Zijn website is http://www.rouwgesprekken.nl. Ik lees op je blog dat ik het adres mag doorgeven, dus ik zou jullie site ook graag aan hem geven..
   Heel veel sterkte!
   Ik blijf jullie volgen!

   1. Hoi Karin,
    Beter laat dan nooit, deze (mijn) reactie zullen we maar zeggen. Bedankt voor je mooie woorden. Ik lees jouw commentaar nu pas. Vakantie en andere “perikelen”….
    Misschien schrijf ik nog een tweede deel van mijn “boek”, maar nu effe niet. Veel groeten van ons beiden.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s