Tafelen op de nachtmarkt in Belvès

Belvès was tot een paar uur geleden nog een slaperig dorpje in de Franse Dordogne, maar nu is het marktplein omgetoverd tot een bruisende dorpskern. Lange tafels en banken zijn functioneel opgesteld en de roze slingers die het plein versieren lichten prachtig op in het schemerdonker. Het is woensdagavond en dus tijd voor de marché nocturne, ofwel: de nachtmarkt. De lange tafels midden op het plein worden omringd door tientallen marktkramen. Lokale boeren, maar ook de dorpsslager, de plaatselijke bakker en andere lokale ondernemers, bieden vanavond hun gerechten aan. Dit varieert van couscous met merguez worstjes, mosselen, pizza en Indiase curry tot een lamstoofpotje en beenham met sperzieboontjes. Op is op. De hongerige dorpelingen en nieuwsgierige toeristen moeten wel hun eigen bord en bestek meenemen. Voor de mensen die hun servies onverhoopt toch thuis hebben laten liggen is er gelukkig een oplossing. Voor een klein bedrag kun je een servies lenen van de organisatie.

IMG_2533

De marché nocturne van Belvès is niet uniek. In de zomermaanden worden op veel plaatsen in Frankrijk dergelijke nachtmarkten georganiseerd. In eerste instantie ontstond het idee voor de toeristen. De dorpjes in Zuidwest Frankrijk maken moeilijke tijden door (denk aan: concurrentie van grote bedrijven, vergrijzing omdat jongeren naar de stad trekken…) en veel kleine boeren en ondernemers komen nog maar nauwelijks rond. Het idee om lokale producten van lokale boeren tijdens een wekelijkse markt aan de man te brengen en zo een extra centje te verdienen, lijkt dan geen slecht idee.

Maar bovenal is het gewoon heel gezellig. Een zwoele zomeravond, lekker eten en drinken en een zanger voor het muzikale vertier. Iemand maakte de treffende vergelijking met een slotscène van Asterix en Obelix; broederlijk aan een lange tafel, genietend van dranken en spijzen. Misschien moeten wij dat in Nederland ook gaan doen; in de zomermaanden wekelijks een ouderwets dorpsfeest houden, een gelegenheid waar iedereen voor uitloopt, waar familieleden, vrienden en buren elkaar logischerwijs ontmoeten en waar lokale ondernemers hun werk zichtbaar kunnen maken.

In Belvès sluiten we de culinaire markt af met een portie aardbeien met ijs en slagroom. We drinken nog een kopje koffie van het kleine cafeetje op de hoek – die de koffie voor deze gelegenheid in een kartonnen bekertje schenkt – en laten de marché nocturne achter ons.
Jusqu’à l’année prochaine!. Ofwel: tot volgend jaar.

3 reacties

    1. Dat moet dan maar he? ;-) Belves is erg leuk! Overigens zijn er op talloze plaatsjes in Frankrijk dit soort eetmarkten. Ik houd ervan, lokaal eten met de lokale bewoners! :)

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s