Nooit meer flirten in de kroeg dankzij online dating!

“Ik ga vaak met mijn vriendinnen de stad in, eerst winkelen en dan door naar onze stamkroeg. Echt een dagje met de meiden. Maar ja, dan ga ik niet rondkijken voor iemand met wie ik zou willen daten, daar heb ik Lexa voor.”

“Als ik ga stappen met mijn vrienden dan hebben we vooral aandacht voor elkaar en dan ben ik toch minder bezig met leuke vrouwen met wie ik zou willen daten. Maar gelukkig vind ik die op Lexa.”

Twee radiocommercials van Lexa. Ik ga ervan uit dat de datingsite het nodige marktonderzoek verricht heeft om tot bovenstaande uitspraken te komen. Laten we de geciteerde singles eerst even een naam geven. Dat praat toch makkelijker. Ik noem ze Marjolein en Hugo. Blijkbaar herkennen veel mannen en vrouwen zich in de beschrijving van Hugo en Marjolein, of vinden zij het idee van 'online daten en ongestoord de kroeg in' op zijn minst een veilig en aanlokkelijk alternatief voor het ouderwetse flirten op het werk, op straat, in dat leuke koffiebarretje, tijdens het sporten of het stappen. Quality time met vriend(inn)en is voor de ambitieuze, drukbezette man of vrouw anno 2013 blijkbaar ook meer uitzondering dan regel. Het zoeken naar een geschikte partner is lastig en tijdrovend en bovendien, hoe weet je nou of die persoon bij jou past? Je zou er bijna gek van worden. Goddank is er Lexa!

Eugen_von_Blaas_-_The_Spider_and_the_Fly_-_1889Stel dat we vanaf nu alleen nog maar zouden daten als Hugo’s en Marjoleinen? Denk je eens in, de eindeloze rij voordelen van dit nieuwe daten! Een ware revolutie, dat is het. Daten doen we online; naar de kroeg gaan we om vrienden te ontmoeten en om platonisch te socializen. Hoe zou een avondje stappen/kroegen er in de toekomst uit gaan zien? Ik zet het even voor jullie op een rij:

Mijn schoonheidsritueel voor een avondje uit begon altijd zo halverwege de middag. Afzien was het! Hardlopen, badderen, scheren, scrubben, smeren, smeren en nog eens smeren. Daarna stond ik een tijdlang kleding aan en uit te trekken en spendeerde ik nog een uur of wat aan mijn haar en make-up. Maar dan was het ook heel wat, al zeg ik het zelf. (De dag erna was ik ongeveer dezelfde tijd bezig om mijn kamer weer spik en span te krijgen, maar dat ter zijde.) Ik verwacht dat de gemiddelde man sneller klaar was dan ik, maar ongetwijfeld bracht ook hij enige tijd voor de spiegel en in de badkamer door.

De toiletten worden niet langer bezet door poederende, stiftende vrouwen en een defect condoomautomaat vormt voor niemand een probleem meer

Marjolein en Hugo niet meer. Ze gaan immers een avondje bijkletsen met vriend(inn)en en hebben geen enkele intentie om te gaan zitten flirten of whatsoever. Wellicht dat ze enigszins netjes voor de dag willen komen, maar daar zal alles mee gezegd zijn. Hup, in je dagelijkse kloffie de kroeg in. Als het maar lekker zit. Dat scheelt natuurlijk zeeën van tijd. Denk eens in hoeveel profielen op datingsites je kunt onderhouden in al die uren. En het geld dat je bespaart, want je beauty- en stylingproducten gaan nu veel langer mee. Dat geld kan Marjolein overigens goed gebruiken om haar eigen drankjes mee te betalen, want van Hugo hoeft ze nu natuurlijk niks meer te verwachten: die heeft alleen maar aandacht voor zijn vrienden. Monique zit sowieso niet op Hugo te wachten, want zij is ‘lekker een dagje met de meiden’. Dit voorkomt, als bijkomend voordeel, een hoop jaloezie, rivaliteit en venijn binnen de meidengroep. De toiletten worden niet langer bezet door poederende, stiftende vrouwen en een defect condoomautomaat vormt voor niemand een probleem meer. Het ligt daarbij in de verwachting dat het testosteronniveau van de mannen zal dalen, daar ze zich niet langer bezig houden met de aanwezige vrouwen. De kroegbaas zou nu voorzichtig eens kunnen gaan nadenken over het bezuinigen op de uitsmijters.

1519Maar stel nou, ..stel nou dat Marjolein en Hugo elkaar toch in het vizier krijgen. En dat ze, ondanks haar Uggs en comfortabele baggy pants en zijn ik-was-het-morgen-wel-haar, toch een sprankje aantrekkingskracht voelen? Oeps! Dan kunnen ze altijd nog even snel gebruikersnamen uitwisselen en elkaar de volgende dag online opzoeken, toch? Dan weet Hugo in ieder geval of Marjolein echt bij hem past en dan kan Marjolein onderzoeken of Hugo überhaupt wel een heteroseksuele single is. En dan, als de digitale match een feit is, hebben ze een date – als gelijkwaardige singles (met niveau) die echt bij elkaar passen. Dan komen de beauty- en stylingproducten weer goed van pas en is het voor Hugo tijd om zijn haar te wassen en weer eens een drankje weg te geven. In het barretje waar het tweetal afspreekt hoeft geen van beiden bang te zijn voor concurrentie. Ze steken natuurlijk fantastisch af tegen de rest van de bezoekers die lekker een dagje met vrienden op stap zijn, traditioneel gehuld in Uggs en baggy pants. Degenen die wel werk van zichzelf hebben gemaakt zijn sowieso zelf op date. Niks dus om je zorgen over te maken.

Stel dat Eric en ik van het type ‘online daten en ongestoord de kroeg in’ waren geweest, hadden we elkaar nooit en te nimmer gevonden

Het mag een wonder heten – en ik ben nog steeds aan het bekomen van de schrik, maar ik heb Eric -de liefde van mijn leven- niet ontmoet via een datingsite. Hij stond pardoes aan de bar een biertje te bestellen. Voor mij. Ik was op stap met vriendinnen en Eric met vrienden, maar die bleken zichzelf ook prima zonder ons te vermaken. Warempel. We raakten aan de praat en al na tien minuten was ik zot van verliefdheid. Althans, ik geloof dat dat de tijdspanne ongeveer was. Stel dat wij van het type ‘online daten en ongestoord de kroeg in’ waren geweest, hadden we elkaar nooit en te nimmer gevonden. Dan hadden mijn vinkjes nooit naar zijn profiel geleid. En vice versa. Te oud/te jong. Dan had ik de blik op zijn profielfoto, die ik nu zo goed herken en waar ik zo van houd, wellicht verkeerd geïnterpreteerd (“véél te serieus!”) en was ik weg geklikt.

Eugen_de_Blaas_On_the_balconyWe leven in een tijd waarin mens en maatschappij steeds meer ‘maakbaar’ lijken te zijn. Datingsites spelen hierop in en wekken de illusie dat je middels het aanvinken van de juiste vakjes zelf de controle voert over het vinden van de ‘juiste’ partner en hiermee op het succes van een relatie. Je bepaalt zelf wie je bent, hoe je je presenteert en vervolgens wie bij dat zelfgeschapen beeld van jezelf past. Zo lijk je te sturen op wie je verliefd wordt en op wie niet, maar uiteindelijk heeft het niets met liefde te maken. En laat ik nu geloven in echte liefde, blind voor leeftijd, vrijetijdsbesteding, wel of geen kattenmens, opleidingsniveau en woonplaats. Wat zegt een profiel nu echt over iemand? Hoe zie je door de bomen het bos nog? Bovendien, zo’n ontmoeting begint gelijk veel te serieus. Niet langer een luchtige, ontspannen kennismaking of oprechte interesse in de ander, maar een doelgericht gesprek waarin onderzocht wordt of de ander bij je past. Veel te vaak worden er afvinklijstjes gebruikt waardoor een open blik voor de ander ver te zoeken is. En klikt het niet, dan zit je ineens heel ongemakkelijk tegenover elkaar. Geen vriend(in) om op terug te vallen.

Kortom, Hugo en Marjolein, ga wat vaker de kroeg in. Neem je vriend(inn)en mee. Trek wat leuks aan, maak jezelf mooi en laat het je allemaal overkomen. Laat je verassen door die leuke man of vrouw. Jouw open blik is misschien wel je meest waardevolle tool. Natuurlijk zul je af en toe op je bek gaan, een blauwtje lopen of een blunder begaan. Maar so what, daar leer je van. Flirten is gezond, maakt gelukkig en is goed voor het zelfvertrouwen. Kunnen we die uitsmijters weer aan het werk zetten en maken de horeca en cosmetica-industrie wat meer omzet. Ook weer goed voor de economie.

4 reacties

  1. Ik zou wel meer doen dan enkel op de ‘like’ toets drukken, maar moet eerst dit stukje helemaal uitlezen. Ik ruik iets kwaliljks vanuit de keuken, het zou wel eens kunnen dat iets aan het aanbranden is…

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s