Hecht, mijn wijk!

Vlnr: Judith Waterreus, Brenda de Visser, Lindsay Brusik en Janieke Bouwman
Vlnr: Judith Waterreus, Brenda de Visser, Lindsay Brusik en Janieke Bouwman
Vlnr: Judith Waterreus, Brenda de Visser, Lindsay Brusik en Janieke Bouwman

Een ‘app’ om buurtparticipatie te verbeteren
Stel: je hebt op zaterdagochtend tijd en zin om jezelf nuttig te maken. Je logt in op de applicatie (‘app’) op je mobiele telefoon of je tablet en ziet in een oogopslag wat er zoal te doen is bij jou in de buurt. Een oudere buurvrouw zou graag eens een wandeling met iemand maken, het gras in het parkje om de hoek moet gemaaid worden. Misschien ben je zelf wel op zoek naar een oppas, een boormachine of een sportmaatje?

‘Hecht, mijn wijk!’ in ‘The Battle of Excellence’!
Kortom: een ‘app’ om op een toegankelijke manier hulp te bieden, dan wel te ontvangen. Dankzij ‘excellente’ studenten -Judith Waterreus, Janieke Bouwman, Lindsay Brusik en Brenda de Visser (zie foto)- kan dit straks mogelijk zijn. Zij ontwikkelden het concept ‘Hecht, mijn wijk’ om buurtparticipatie te verbeteren. Het idee is een online platform met applicatie (‘app’) waarmee vraag en aanbod gekoppeld worden en waarmee buurtbewoner en (buurt)initiatief bij elkaar komen. Doel: een fijne, veilige en vooral ‘hechte’ wijk.
De projectgroep staat met ‘Hecht, mijn wijk’ in de finale van The Battle of Excellence, een initiatief vanuit Gemeente Rotterdam in samenwerking met topbedrijven en excellente studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam.

Een speelveld voor burgerkracht en burger-initiatieven
In een tijd waarin de overheid zich steeds meer toelegt op faciliteren in plaats van uitvoeren, is buurtparticipatie een onmisbare schakel, misschien zelfs wel de toekomst. “Burgerkracht is vandaag de dag heel belangrijk, maar het komt niet zomaar uit de lucht vallen”, denkt Bouwman. “Buurtparticipatie moet dan ook gefaciliteerd worden. Er zijn altijd wel fanatieke buurtbewoners die zich willen inzetten voor de wijk, denk bijvoorbeeld aan Opzoomeren of Burger Blauw. Maar wij vroegen ons af wat die andere Rotterdammers nodig hebben om contact met elkaar te zoeken en de mouwen op te stropen.”

Lokale initiatieven en kleine projecten gericht op buurtparticipatie zijn alom aanwezig, maar bestaan vaak los van elkaar, zo concludeert de projectgroep. Bouwman: “Er is al zoveel beschikbaar dat het overzicht een beetje verloren gaat. Om initiatieven en burgers bij elkaar te brengen is daarom een platform nodig. Alle partijen kunnen dan vraag en aanbod leveren.”

Zijn buurtbewoners eigenlijk wel bereid om hun steentje bij te dragen voor een betere buurt? De studenten geloven van wel. Waterreus: “Het is een leuke manier om je buren te leren kennen en iets goed voor elkaar en de buurt te doen. Een ‘hechte’ wijk is in ieders belang.”

Beloningssysteem
De ‘app’ moet gemakkelijk in gebruik zijn en buurtbewoners in staat stellen zelf te bepalen of, wanneer en hoelang ze zich inspannen. Flexibiliteit, ad-hoc en mobiliteit zijn hierbij uitgangspunten. Om burgers extra te motiveren zal er met een beloningssysteem gewerkt worden. Zo kunnen er, in samenspraak met gemeente, bedrijven of instanties, sportpassen, cultuurkaarten en kortingen in Rotterdam verdiend worden. Fanatieke buurtbewoners kunnen eremedailles op hun profiel verdienen en zo de ‘held van de wijk’ worden.

De studenten richten zich in eerste instantie op de wijk Blijdorp. Bouwman: “Als de ‘app’ een succes wordt kan het ook gebruikt worden voor de rest van Rotterdam. Wat we willen is een echt speelveld om het Rotterdamse gezegde tot uiting te laten komen: niet lullen, maar poetsen!”

De projectgroep werkt samen met CGI. Vrijdag 24 januari 2014 is de finale van The Battle of Excellence in Eneco World.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s