Voor één dag Museumdirecteur

Vier Rotterdamse straten worden in de weekenden van 14 en 15 juni en 21 en 22 juni omgetoverd tot kleine musea voor het festival Museumstraat. Bewoners van gewone woonhuizen zijn voor één dag museumdirecteur. Voor Gers! ga ik in gesprek met projectleider Marcel Kollen en museumdirecteur-voor-één-dag Laura.

Tekst: Karin Koolen
Beeld: Fred Ernst
(Dit artikel is gepubliceerd in Gersmagazine #5.)

Negen musea reizen door Rotterdam en creëren tijdelijke tentoonstellingen bij mensen thuis. Gewone woningen van gewone mensen worden kleine musea; de bewoners voor één dag museumdirecteur. In samenwerking met het museum van hun keuze richten zij een tentoonstelling in, vaak met zeldzame en kostbare objecten uit de musea en eigen objecten. Op de grote dag leiden ze gasten rond in hun ‘museum’.

Dit jaar – alweer de derde editie! – worden de Hoogstraat (Centrum), Centraal Wonen Zevenkamp, de Middelharnisstraat (Pendrecht) en de Herman Bavinck Driehoek (de Esch) gedurende één dag getransformeerd tot Museumstraat. Het Maritiem Museum Rotterdam, Chabot Museum, Kunstuitleen Rotterdam, Belasting & Douane Museum, Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en Stadsmuseum Zoetermeer hebben hun deelname al toegezegd.

“Ons doel is om kunst naar de mensen te brengen, juist in wijken waar bewoners niet of weinig naar musea gaan”

Marcel Kollen is projectleider van het festival. “Ons doel is om kunst naar de mensen te brengen, juist in wijken waar bewoners niet of weinig naar musea gaan. We zoeken samen met bewonersverenigingen en woningcorporaties naar geschikte woningen – per straat zijn dat zo’n zeven tot tien huizen. Hierna koppelen we geïnteresseerde bewoners aan de musea om samen tot een mooie tentoonstelling te komen.”

Vorig jaar trok het festival twaalfhonderd bezoekers. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

“Ik had er stiekem wat eigen werk tussen gehangen!”

In de studentenkamer van Laura (1991) aan de Jacob Catstraat (Oude Noorden) zitten de spijkers nog in de muur. Op 1 juni vorig jaar was zij voor één dag Museumdirecteur, curator van haar eigen expositie. “Ik had eigenlijk nooit van Museumstraat gehoord. Ze kwamen aan de deur om bewoners te werven. Het waren leuke mensen en het was allemaal heel vrijblijvend.”

Laura, studente beeldende kunst aan de Willem de Koning Academie, hoefde niet lang na te denken. Haar keuze viel op de Kunstuitleen Rotterdam. Laura: “Ik kom zelf uit Zutphen en daar zijn weinig interessante musea. Vroeger haalden we soms wat van de Kunstuitleen. Dat vond ik altijd erg leuk.” Na urenlang snuffelen en neuzen in de grote collectie van de Kunstuitleen Rotterdam stelde zij een selectie samen. Met een beetje hulp, dat wel. “Ik heb mijn kamer als uitgangspunt genomen, echt elk stukje muur was gevuld. Precies zoals ik wilde. Ik had er stiekem ook wat eigen werk tussen gehangen. Het had me leuk geleken als ze dat niet door hadden gehad, maar aan het eind van de dag namen ze het gewoon mee.”

“De volgende dag lag er een liefdesbrief in de bus, van een Italiaanse jongen die hier was komen kijken”

De dag zelf werd een groot succes, mede dankzij het flyerwerk van Laura. Familie, medestudenten, maar ook buren, passanten en andere bezoekers bleken nieuwsgierig. “Ik had verwacht dat mensen alleen zouden kijken, maar ze wilden ook veel weten.” Het burencontact is sindsdien geïntensifieerd. “Hiervoor kende ik niemand, nu maken we praatjes. Ik ben me echt meer thuis gaan voelen in de buurt. Ik pas nu ook op het kindje van de buren.”

Laura kijkt met groot plezier terug op een bijzondere ervaring. Het heeft zelfs tot een romantisch avontuur geleid. “De volgende dag lag er een liefdesbrief in de bus, van een Italiaanse jongen die hier was komen kijken. Dat heeft nog wel een staartje gekregen!”

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s