Gezocht: ♥ Relaties met leeftijdverschil

“Pap, ik moet je wat vertellen. Ik heb iemand ontmoet, maar je gaat denk ik wel schrikken.”
Ik zit op de hocker in het ouderlijk huis. Mijn vader hangt net zijn jas aan de kapstok en kijkt me verontrust aan. Eenmaal verzekerd van het feit dat het om een gezonde, valide man met Nederlands paspoort en zonder strafblad gaat, zijn de grootste zorgen weggenomen. Maar de spanning stijgt.

“Hij is een stuk ouder dan ik. Twintig jaar ouder, eigenlijk.”
Volgens mij mompel ik dat laatste stukje, want mijn vader verstaat me verkeerd.
“Jeetje Kaar, je bent toch wel wijs?” Hoofdschuddend loopt hij door de woonkamer.
“Een vent van veertig jaar…”
“Ehm nee, geen veertig. Hij is twintig jaar ouder dan ik, pap.”
“47!?”
(Vooruit, als je uit de kast komt moet je het goed doen.)
“49, om precies te zijn.”
“…”

Cougars en toyboys, mannen in een midlifecrisis, golddiggers en een jonge vrouw als statussymbool

Relaties met leeftijdverschil. Iedereen kent wel een stel en iedereen heeft er wel een gevoel bij. Soms zijn dat vooroordelen over cougars en toyboys, mannen in een midlifecrisis, vader- of moedercomplexen, golddiggers of een jonge vrouw als statussymbool. Maar over het algemeen lijkt leeftijdsverschil steeds meer geaccepteerd te worden. We voelen ons vandaag de dag vrijer om ons leven vorm te geven zoals we dat willen. Leeftijd wordt steeds meer een ‘getal’ in plaats van het ijkpunt dat bepaalt hoe je leven er op dit punt uit moet zien. Onder moderne credo’s als ‘je bent zo oud als je je voelt’, ‘liefde is blind’ en ‘leef en laat leven’, worden alle mogelijke bezwaren en beren op de weg weggewuifd.

Als ik mensen vertel dat Eric pakweg twintig jaar ouder is dan ik, is de eerste reactie die ik krijg meestal een variatie op ‘zo hé!’ of ‘wow!’ Daarna halen mijn gesprekspartners de schouders op: leeftijd zegt niks, dus wat maakt het uit? En je ziet er ook helemaal níks van. Bovendien, relaties sneuvelen en één op de drie huwelijken strandt. Leef in het NU, luidt het motto (je weet niet wat de toekomst brengt) en zorg dat je gelukkig bent. Of zo’n liberale en taboedoorbrekende reactie altijd oprecht is, is natuurlijk de vraag. Het lijkt echter wel het ‘juiste’ om te zeggen.

Zoals met alles ligt de werkelijkheid genuanceerder. Natuurlijk, leeftijd is slechts één van de factoren in een relatie, maar desalniettemin een belangrijke. En nee, niets in het leven is zeker, maar je kop in het zand steken voor de toekomst is niet de manier om daar mee om te gaan.

Toen Eric dertig was, stond Genesis nog in de Top 40

“We merken helemaal niets van het leeftijdverschil tussen ons.” Ik was vaak de eerste om dat te roepen. Maar het zou natuurlijk raar zijn als je er helemaal niks van merkt, of er nooit mee bezig bent. Met vijfentwintig jaar werkervaring kent Eric het klappen van de zweep. Ik begin net. Toen Eric dertig was, stond Genesis nog in de Top 40. Als Eric mij vraagt ‘herinner je je nog…?’ en het gaat vervolgens over M.A.S.H. of de hoogtijdagen van Maradona, Bo Derek en ZZ Top, herinner ik hem aan mijn geboortejaar. Ik stuiter door het leven, hij zet alles in perspectief. We delen genoeg. Een passie voor reizen en lekker eten. ‘Doorzakken’, thuis, op een terras of in de kroeg. Eindeloos series kijken. De liefde en de lust voor elkaar en voor het leven. Gelijktijdig realiseer ik me dat Eric 70 is als ik 49 ben. Het aangaan van een relatie met iemand die veel ouder of jonger is heeft consequenties en op den duur waarschijnlijk een prijs. (Het was daarom ook niet gek dat mijn ouders zich in eerste instantie een hoedje schrokken en even aan het idee moesten wennen – het was vreemder geweest als ze gelijk hadden staan juichen.) Maar de aantrekkingskracht en de liefde is zo sterk, dat je die prijs voor lief neemt.

Oproep!
Ik deel bovenstaand verhaal niet voor niks met jullie. Nee, ik heb jullie hulp nodig!
Voor een artikel ben ik op zoek naar stellen met een leeftijdverschil van minimaal twintig jaar, die echt voor elkaar gegaan zijn. Vereist is dat ze een serieuze relatie hebben én zielsveel van elkaar houden. Planning on staying together till the end, zeg maar.
♥ Hoe hebben ze elkaar ontmoet? De liefde voor elkaar.
♥ Welke weg is afgelegd om samen te komen? Wat kwamen ze onderweg tegen?
♥ Welke rol speelt het leeftijdsverschil in hun leven? Het geluk en de liefde, maar ook de frustraties en de onzekerheid.
♥ Hoe kijken ze naar de toekomst?

Ik – ervaringsdeskundige! – kom graag in contact met deze stellen voor een diepte-interview rondom bovenstaande thema’s, bij voorkeur aangevuld met een mooie fotoserie.
Ben of ken jij zo’n stel? Of wil je op een andere manier je verhaal of mening kwijt? Vertel het me!

3 reacties

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s