Damage: “Meer moeite doen maakt het leuk”

Beeld: FLoor Margarita Cornelisse
Beeld: FLoor Margarita Cornelisse

In samenwerking met Rotterdamse Nieuwe portretteert Vers Beton jonge, spraakmakende ondernemers in de stad. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat doen ze? Ik sprak met Alexandre Furtado, co-eigenaar van het bijzondere winkelconcept Damage aan de Hillelaan, over fashion en design, Rotterdam als modestad en over boven alles je eigen weg volgen.

Wat ooit begon als webshop, is sinds twee jaar een ‘echte’ winkel aan de Hillelaan op Rotterdam-Zuid. Wie door de – van vloer tot plafond hoge – ramen van de winkel naar binnen kijkt, zal zich even afvragen wat dit nu precies voor zaak is. Kledingstukken hangen aan rekken en op de zelfontworpen human hangers. Een platencollectie is kunstzinnig aan de muur bevestigd en de boeken zijn weloverwogen over tafels uitgestald.

Alexandre, vertel, wat is Damage?
“Damage is een shop en platform in één. Naast kleding verkopen we ook kunst, boeken, platen en interieurartikelen. En wat losse items, zoals verzorgingsartikelen. Sinds kort doen we ook vintage, wat we dan weer combineren met nieuwe kleding – zoals mensen dat zelf ook doen. Bijzonder is: de producten die wij verkopen komen voort uit intensieve samenwerkingen met ontwerpers. Achter elk product zit een proces en verhaal.
Daarnaast bieden we ook ruimte voor kleinschalige evenementen, zoals tentoonstellingen, filmvertoningen, boekpresentaties, muziek features, lezingen, enzovoorts.”

Hoe ziet die samenwerking met ontwerpers er concreet uit?
“Voor de kleding werken we samen met bekende en onbekendere kledingontwerpers uit Europa. We vinden het belangrijk om persoonlijk en direct contact te hebben. Korte lijnen, echt samen om tafel zitten en creëren. We werken steeds vaker met Nederlandse ontwerpers, want dit stelt ons in staat om die doelstelling te behalen. We gaan altijd voor kwaliteit, niet voor de naam van een ontwerper. Het ontwerp moet voor zich spreken. De ontwerpers zijn wel namen op zich, maar het label hangt uiteindelijk in je nek. Het is een intrinsieke beleving.”

“Ook onze interieurproducten ontstaan uit samenwerkingen, zoals die met Miya Kondo. Zij ontwierp voor haar afstudeerproject aan de Design Academy de human hangers in de winkel – dat zijn een speciaal soort kleerhangers-met-magneet. De lampen zijn van een ontwerpster uit Amersfoort, en sinds kort ook beschikbaar voor verkoop. Dus functioneel als licht in de winkel, maar ook gelijk voor verkoop.”

Twee vliegen in één klap…
“Precies. We kijken continu op een slimme manier naar hoe we meer kunnen halen uit wat we hebben. Geen catalogus, maar de producten neerzetten en zo het verhaal van het product en de ontwerper vertellen. Ook al koopt iemand niet gelijk, hij maakt wel kennis met een ontwerp of een ontwerper. Zo geven we een podium aan hen die aan de winkel meegewerkt hebben.”

Hoe zou je jullie stijl omschrijven?
“Mensen vragen me weleens om dit in een hokje te plaatsen. Dan noemen ze ons termen als concept store, lifestyle, maar die woorden zijn erg hol en dekken de lading niet. Mode, architectuur, design, film, daar wil ik alles van meekrijgen, juist die verscheidenheid daarin en dat op de één of andere manier hierin terugbrengen.”

Hoe komen jullie aan de naam?
“Damage was de naam van een hiphoplabel. De jongen die het label runde maakte T-shirts en werkten met Rotterdamse hiphopartiesten. Na een jaar stopte hij en toen kwam de naam beschikbaar. Wij vonden het een heel krachtige naam. Damage is een overkoepelde naam en daaronder organiseren we andere projecten. Zoals Playground.”

Hoe is het idee ontstaan?
“Mijn broer (Anibal Furtado, KK) en ik hadden altijd al het idee iets op te zetten. Damage ontstond geleidelijk, organisch, het had ook iets anders kunnen worden. Maar deze kans deed zich voor. In eerste instantie wilden we een eigen kledinglijn, maar omdat wij geen ervaring hebben met ontwerpen hadden we mensen nodig om mee samen te werken. Het label kwam niet van de grond. Toen groeiden we naar een verzamelplaats, een platform, van ontwerpers en producten. Maar wel zodanig geselecteerd dat het een geheel vormt en goed met elkaar samengaat. De wisselwerking moet kloppen, dat vinden we heel belangrijk.”

Wat is jouw affiniteit met fashion, of design?
“Ik heb niet per se een affiniteit met fashion. Ik sta open voor wat er om me heen gebeurt, zie de wereld als een breder geheel. Ontwerpers zijn allemaal mensen met een persoonlijk verhaal en een visie. Ik ben geïnteresseerd in hoe dingen tot stand komen en waar inspiratie vandaan komt. Door die achtergronden en zienswijzen ontdek ik ook weer nieuwe dingen.”

Damage
Damage BEELD: FLOOR MARGARITA CORNELISSE

Wie zijn de klanten?
“Van alles en nog wat. Maar ze hebben allemaal interesse in nieuwe dingen en zijn vaak creatief. Sommigen zijn gewoon nieuwsgierig, naar de winkel of het verhaal achter Damage. Anderen komen heel gericht winkelen, weten wat ze willen.”

“Je komt in aanraking met zoveel verschillende mensen. Uit Rotterdam, maar ook uit het buitenland. Laatst kwam er iemand speciaal voor onze winkel uit Rusland. Hij kocht kleding en boeken. De volgende dag pakte hij de vlucht terug. Dat was bijzonder!”

“Mensen, zien de website en komen naar de Hillelaan. Dan is hier in dit stukje veel te zien. We maken mensen graag wegwijs in wat er te doen is in Katendrecht, op de Kaap. Kijk wat er om je heen is! Het is goed om je bewust te zijn van de omgeving waarin je je bevindt en te zien dat dat waarde heeft.”

Doen jullie aan promotie?
Ja, via de website, advertenties en er verschijnen soms artikelen op blogs. Naamsbekendheid genereren is nog altijd één van de voornaamste activiteiten, vooral omdat we niet op een locatie zitten waar je ons even snel tegen het lijf loopt. Maar het mooist is mond-op-mond-reclame. Niet opgedrongen, maar oprecht. Mensen met een goede ervaring die blij zijn met hun spullen en de moeite nemen om het aan anderen door te geven. Dat vind ik het meest waardevol.”

Is Rotterdam de juiste plek voor een concept als die van jullie?
“We wonen zelf in Rotterdam en wilden het dicht bij onszelf houden. Een andere stad was een optie geweest, maar minder praktisch. Hoewel we niet vanuit een achterban werkten. We kenden niemand uit de industrie.
Op retail niveau is in Rotterdam nog een wereld te winnen. Het aanbod en de verscheidenheid is best beperkt in vergelijking met internationale steden of met Amsterdam, maar zelfs met Utrecht en Eindhoven.”

Dat lijkt me ook een uitdaging…
“Je moet de markt winnen ja. De lat ligt hoger. In steden als Londen of Berlijn wordt een concept als dit misschien sneller begrepen en omarmd. Hier moet je meer moeite doen, dat maakt het ook leuk.”

Dus geen ambitie om in het centrum te zitten?
“Nee, hier is zoveel eer te behalen. Een grote stad als Rotterdam moet zich ook niet teveel op één locatie focussen. Er zouden meerdere hubs moeten zijn. Niet één Witte de With, maar de hele Cool moet bruisen, zoals Gyz la Riviere stelde in de film Rotterdam 2040. Een stad is divers en die diversiteit moet je zoveel mogelijk in haar structuur verwerken. Iedereen moet met iedereen te maken kunnen krijgen. Op de Binnenweg is dat al goed gelukt.”

Hoe zie je de toekomst van Damage?
“We willen met Damage een stabiel bedrijf neerzetten, van waaruit misschien afsplitsingen kunnen ontstaan. Boeken uitgeven, ik noem maar wat. Of meer met tentoonstellingen doen.”

Heb je tot slot nog een tip voor andere ondernemers?
“Wij zijn dit gestart zijn vanuit een bepaald geloof en oprechtheid. Volg je eigen weg, zou ik willen zeggen. Mensen spelen vaak met ideeën en dat blijft dan bij ideeën. Soms moet je zien of het werkt, of het is wat je voor ogen had. Misschien dat anderen daarmee ook op ideeën komen en aan de slag gaan. Hopelijk vormen wij daarmee een inspiratie bron.”

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s