“Hij had je vader kunnen zijn” | Toyah en Bert

Een tijdje geleden interviewde ik een aantal stellen met groot leeftijdverschil. Dit weekend verschenen drie van die interviews (helaas fors ingekort) in Vrouw Magazine. Hier deel ik de langere versies. Vandaag: Toyah [26] en Bert [58]!

Tekst: Karin Spillenaar-Koolen
Beeld: Feriet Tunc

12016237_10200988144942786_693766591_o

Toyah Boer en Bert Ververs ontmoetten elkaar in het Tros Muziekcafé. Voor haar liefde op het eerste gezicht, hij vond het eigenlijk niet kunnen.

De ontmoeting
Toyah: “Mijn vader, tante en ik bezochten vaak het Tros muziekcafé. Daar kwamen we Bert tegen. Ik vond hem meteen heel leuk, hij had eerst geen interesse in mij.”
Bert: “Toyah was toen 19, dat verschil vond ik erg groot. Maar ik dacht: mailen kan geen kwaad. Na enige tijd mailcontact nodigde ik haar uit om iets te gaan eten. Dan ontdekken we vanzelf dat het niets wordt, was mijn idee. Maar het werd alsmaar gezelliger! Na het eten maakten we een wandeling en toen sprak Toyah de magische woorden: ‘ik val al mijn hele leven op oudere mannen.’ Dat zette mij aan het denken. Ik dacht: ik vind haar leuk en als ik nu de boot afhoud gaat zij er straks vandoor met een andere oude man. Dus waarom niet eigenlijk?”
Toyah: “Onderweg naar huis zei ik: ‘Goh, we hebben nog niet gezoend.’ Daar moest Bert even over nadenken, maar even later gooide hij resoluut zijn fiets aan de kant en kuste me.”

Het dilemma
Bert: “Mijn vorige partner overleed in 2009. Toyah kwam dus ook een beetje te vroeg, want ik was nog aan het verwerken. Maar uiteindelijk kon ik helemaal voor Toyah gaan.”
Toyah: “Ik had wel vaker relaties gehad met een flink leeftijdverschil. Ik houd van oude muziek, van theater. Die interesses deel ik niet met leeftijdgenoten, maar wel vaak met oudere vrienden.”
Bert: “Daarmee sluit ze moeiteloos bij mij aan. Toyah houdt van muziek uit mijn tijd. Ze is wel altijd de jongste als we ergens naar toe gaan.”

Als je kans hebt op geluk moet je het pakken

De vooroordelen
Toyah: “Mijn ouders mochten Bert meteen heel graag. Ze accepteren onze relatie, als ik maar gelukkig ben. Maar niet iedereen begreep het. Ik had soms het gevoel dat ik me moest verontschuldigen omdat ik een oudere vriend heb. Sommigen zagen mij liever settelen met een leeftijdsgenoot. Maar mensen hebben altijd iets aan te merken.”
Bert: “Mensen denken vaak dat ik Toyah’s vader ben. Dat is weleens vervelend, maar soms ook grappig. Dan houden we het gewoon vol en gaan we ineens zoenen.”
Toyah: “Mensen denken soms ook, hij zal wel geld hebben.”
Bert: “Het is makkelijk om in hokjes te denken, maar hoe vaak wordt hokjesdenken gelogenstraft. Er is geen garantie dat als je maar normaal blijft doen dat je leven normaal blijft lopen. Toyah kan ook eerder overlijden dan ik of ziek worden. Als je kans hebt op geluk moet je het pakken.”

Het geluk
Bert: “We voelen ons gelijkwaardig aan elkaar. Toyah heeft voor haar leeftijd ook al veel meegemaakt. Maar feit blijft, ik kan putten uit meer levenservaring. Relaties, reizen.”
Toyah: “Dat is wel eens lastig. Ik kan niet altijd meepraten en haal dat ook niet zomaar even in.”
Bert: “Maar ik leer ook veel van haar. Ik zit soms teveel in mijn hoofd, Toyah leert mij met mijn hart te leven. Ze maakt mijn leven rijker.”
Toyah: “Bert is een hele gevoelige, bijzondere man. Een vrije geest. Hij leert mij om minder bezig te zijn met wat andere mensen denken.”

Ik wil na mijn overlijden niet vanaf een wolkje toezien hoe zij zit te kniezen

De toekomst
Bert: “Als Toyah 50 is ben ik 83. Dan loop ik waarschijnlijk wat krukkig en ga ik niet meer wild lopen doen in de disco. Een tijdje terug was ik langdurig ziek. Toen beseften we des te meer hoe sterk onze band is.”
Toyah: “Ik praat niet graag over de verre toekomst. De kans is natuurlijk groot dat Bert eerder overlijdt dan ik. Ik leef graag zoveel mogelijk in het nu.”
Bert: “Ik geloof dat we nog twintig jaar in het huidige tempo door kunnen leven. Daarna zal ik het rustiger aan moeten doen. Maar ik wil na mijn overlijden niet vanaf een wolkje toezien hoe zij zit te kniezen en niks meer doet. Dat idee is onverteerbaar.”
Toyah: “Trouwen? Wie weet, ooit. De toekomst ligt voor ons open. Er is nu nog geen kinderwens, maar stel over vijf jaar, dan kan Bert met vervroegd pensioen en ons kind opvoeden.”

11986492_1021934691202748_4456200451266646001_n

Morgen: Tamara (34) en Frans (56).


Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Scroll omlaag en volg mijn blog!

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s