Boek: Leven met zelfdoding

levenmetzelfdoding“Ik zou je willen zeggen, het komt goed. Maar het komt niet goed. Het wordt anders.” (citaat van een nabestaande)

Donderdag 24 april 2014 werd het boek ‘Leven met zelfdoding’ gepresenteerd. Zestig brieven van nabestaanden over hun verdriet en liefde, woede en respect, wanhoop en hoop.

Wat gebeurt er met je nadat je kind, je partner, je vader of moeder, een broer, zus of goede vriend zichzelf om het leven brengt? Hoe ziet je leven er na zo’n ingrijpende gebeurtenis uit? Het boek Leven met zelfdoding hoopt antwoord te geven op die vragen. Het boek bestaat uit zestig brieven van mannen en vrouwen die in het verleden met zelfdoding in hun directe omgeving te maken hebben gehad. In hun brieven richten zij zich op een – voor hen onbekende – lotgenoot. Iemand die onlangs hetzelfde heeft meegemaakt en die ze hopen te helpen door hun eigen ervaring te delen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen en schrijven de brief die zij hadden willen lezen toen het noodlot hen getroffen had. Brieven over het verdriet en de wanhoop. Soms heel praktisch, met tips om het leven door te komen.

Het boek is een initiatief van Sinds 1883 – uitgevers. Leven met zelfdoding is het eerste boek uit de ‘Leven met’-serie, dat kan gaan over verlies, ziekte of een andere aandoening. Het doel is om anderen te helpen door ervaringen te verzamelen en te delen.

„Iets dat je verwerkt laat je als het ware achter, terwijl je een verlies altijd met je meedraagt”

Aan Jolien van der Kooij, docente aan de uitvaartvakopleiding, en Wouter de Jonge, uitvaartondernemer, de taak om zestig mensen bereid te vinden een brief te schrijven. Jolien: „Het moest een brief worden waarin een nabestaande vertelt hoe het verlies met het leven van nu verweven is geraakt. Hoe ga je verder? Hoe sta ik nu in het leven? Hoe heeft het mijn leven gekleurd?” Het begrip ‘verweven’ wordt hierbij verkozen boven ‘verwerkt’. Jolien: „Iets dat je verwerkt laat je als het ware achter je, terwijl je een verlies altijd met je meedraagt. Het raakt verweven met je leven.”

Uiteindelijk zijn er zestig heel verschillende brieven voor het boek geselecteerd. Stuk voor stuk persoonlijk. Soms adembenemend, hartverscheurend, verschrikkelijk. Verhalen over de worsteling van elke dag. De initiatiefnemers hopen dat mensen die met zelfdoding in hun omgeving te maken hebben er troost uit kunnen halen. Herkenning en erkenning voor de wirwar aan gevoelens en gedachten. Maar het boek is ook bedoeld voor professionals die in hun werk met nabestaanden te maken hebben.

Jolien is trots op het resultaat. „Een boek rondom het thema zelfdoding is niet iets om blij van te worden, maar ik ben wel blij met dit boek. Uiteindelijk is het een boek geworden over het leven, niet over de dood.”

De zestig brieven verschijnen in boekvorm, maar ook als e-book. Alle brieven uit het boek (plus nog een aantal anderen) staan vanaf 24 april ook op levenmetzelfdoding.nl.

Lees hier mijn interview met briefschrijver Willem Vermeijden.

>> Update 24/4: Foto’s gemaakt tijdens de boeklancering

Foto’s onder zijn van Marlike Marks

3 reacties

    1. Dank voor je reactie, Marjan. Ik vond het erg fijn om je ontmoet te hebben. Kippenvel gekregen van je prachtige brief in het boek… Hopelijk tot een volgende keer! liefs, Karin

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s