12119900_1027680420587181_2339568043773355132_o

Klazina Kooiman (38) – Assistant professor EMC

“Op mijn 12e verzwikte ik mijn voet tijdens gymles. Het leek onschuldig maar later hoorden we de diagnose; posttraumatische dystrofie. Sinds mijn vijftiende zit ik in een rolstoel.

Mijn ouders hebben altijd voor me geknokt. ‘Autorijden, vergeet het maar,’ zei een arts ooit tegen me, maar mooi dat ik nu elke dag zelf naar mijn werk rijd. Op de middelbare school zei een leraar tegen me dat ik rechten moest gaan studeren, want dan zou ik lekker kunnen zitten, redeneerde hij. Maar ik wílde helemaal geen rechten studeren, ik wil mensen beter maken, dát is mijn passie!

Ik studeerde cum laude af in Bio-pharmaceutical Sciences in Leiden, in het specialisme pharmaceutical technology. In 2005 startte mijn Ph.D hier in het Erasmus MC bij de afdeling Biomedical Engineering van het Thoraxcentrum; inmiddels ben ik hier assistant professor. Vorige week kreeg ik de Erasmus MC Fellowship uitgereikt voor mijn onderzoek naar minuscuul kleine met antibiotica-gevulde gasbelletjes voor de behandeling van een levensbedreigende bacteriële ontsteking op de hartklep – een hele grote eer waarmee ik op onderzoeksgebied grote sprongen kan maken.

De uitreiking was heel feestelijk, in De Doelen. Mijn ouders waren erbij en ook mijn oma – zij is bijna 92. Het was heel bijzonder en emotioneel; ik ben mijn ouders intens dankbaar voor wat ze allemaal voor me gedaan hebben, en nog steeds doen.

Natuurlijk is het soms een extra uitdaging als je in een rolstoel zit. Ik draag altijd mijn keycord om te laten zien dat ik hier werk, en geen patiënt ben. Hier op de afdeling is het toilet aangepast en de deuren zijn breder gemaakt. Het voordeel is natuurlijk dat mensen je gemakkelijk herkennen en onthouden; ik ben zelf heel slecht in gezichten dus dat levert weleens gênante situaties op (lacht).
Maar verder, de beperking zit niet bij degene die een handicap heeft, maar juist bij gezonde mensen die denken in onmogelijkheden, wat iemand allemaal niet kan; ‘je zult wel niet kunnen werken’. Ik denk liever in mogelijkheden en dan blijk ik net zo te zijn als ieder ander. Wens het, droom het, doe het!”

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s